Fericirea artificială – drogul secolului XXI. Bunurile materiale – criteriul “capcană”

Posted by on Aug 7, 2017

Fericirea artificială – drogul secolului XXI. Bunurile materiale – criteriul “capcană”

Vreau sa precizez din start ca desi preocuparea mea principala este legata de spiritualitate, consider ca e necesar ca fiecare dintre noi sa gaseasca un echilibrul intre material si spiritual. Tendinta naturala, fireasca (care ne-a fost sadita in fiinta “din fabricatie”) a fiecaruia dintre noi este de a ne expansiona constiinta si de a ingloba in noi cat mai mult din realitatea exterioara, sa devenim tot mai mult. Problema apare atunci cand credem ca noi suntem ceea ce detinem, pentru ca in acest caz a fi mai mult echivaleaza cu a avea mai mult. Ajungem ca imaginea de sine sa depinda de obiectele pe care le detinem si de impresia pe care o cream celorlalti prin intermediul lor. Cel mai adesea intretinem aceasta imagine de sine intr-un mod artificial, cheltuind mai mult decat putem produce, indatorandu-ne si devenind sclavii creditelor, a bancilor. E important sa intelegem ca noi suntem Sinele (Spiritul / Constiinta) si ca lucrurile pe care le detinem, temporar, sunt necesare existentei in aceasta lume, dar ca ele nu au nimic de a face cu ceea ce suntem noi cu adevarat. Fiecare fiinta, in esenta ei, este o exprimare completa a Constiintei Unice (Dumnezeu / Brahman) si este perfecta, completa.

 

FERICIREA ESTE O OPTIUNE INTERIOARA si nu depinde de lucrurile pe care le detii. O dovada in acest sens este faptul ca exista foarte multi oameni bogati care nu sunt fericiti, dar exista oameni care nu sunt bogati si care sunt fericiti. Oricare ar fi situatia ta materiala in acest moment tu ai optiunea de a fi fericit. E adevarat ca o situatie materiala buna iti poate face viata mai frumoasa, mai usoara, dar tu poti opta pentru Fericire in orice circumstanta.

Avem tendinta de a crede ca doar noi ne confruntam cu probleme si sa credem ca toti ceilalti o duc mai bine decat noi. Daca tu crezi asta am o veste pentru tine: nu esti atat de special precum crezi! Toti au problemele lor, doar ca tu nu le poti vedea. Tu vezi doar masca de oameni fericiti pe care majoritatea oamenilor o poarta incercand sa para altceva decat ceea ce sunt. Nu te lasa pacalit de aparente! Urmareste sa fii tu insuti chiar daca asta te va face sa pari mai putin “cool”. A incerca sa pari altceva decat ceea ce esti implica un mare consum de energie. Forta interioara se bazeaza pe autenticitate. Fundatia stabila pe care poti sa-ti construiesti o fericire stabila este asumarea adevaratei tale identitati.

Când ai maşină scumpă, lucruri frumoase, o casă scumpă şi altele legate de statutul social, începi să simţi de parcă preţuieşti mai mult şi că te ridici cu un nivel mai sus faţă de cei care nu au toate acestea. Te uiţi la vecinul care are o maşină mult mai ieftină şi îţi spui: asta e pentru că sunt mai şmecher şi câştigi mai bine. De aceea el e sărăntoc, dar eu sunt bogat.

Te gândeşti că vecinul crede despre tine că eşti cool, fiindcă ai maşină scumpă. Şi acest gând te încălzeşte şi te face să te ridici în proprii ochi. Te simţi important atunci când treci pe lângă vecin, sau când treci printr-o intersecţie unde sunt maşini mai ieftine decât a ta.

Dacă vecinul are o maşină mai luxoasă decât a ta, aceasta îţi scade aprecierea de sine, dat fiind faptul că vecinul, în ochii tăi, e înaintea ta. Şi când ai ocazia, tu încerci să-ţi reiei întâietatea… şi asta nu doar în privinţa maşinilor.

Aşa va fi la nesfârşit. Şi aprecierea de sine ba va scădea, ba va creşte. Dacă acestea-ţi sunt criteriile, de ele depinde cât de fericit eşti. Charles de Montesquieu, filozof şi scriitor francez , a spus odată: ” Dacă noi pur şi simplu am vrea să fim fericiţi, să atingem fericirea ar fi uşor, dar noi vrem să fim mai fericiţi decât ceilalţi oameni, dar asta practic e imposibil, fiindcă nouă mereu ni se pare că ceilalţi sunt mai fericiţi decât noi.”

În goana după fericirea artificială oamenii se prefac în drogaţi, care, cu orice preţ îşi vor menţine valoare comparativ cu ceilalţi. Ei îşi cumpără telefon nou, schimbă maşina, îşi cumpără o pereche de pantaloni noi sau mobilă scumpă în casă, pentru cazul în care cei din jur îţi vor veni în vizită. Dar cum toate acestea costă scump, oamenii împătimiţi intră în datorii.

Ei se aşează pe “acul” creditului, în goana după fericire. Şi se simt foarte rău când văd că au coborât la nivelul celor pe care îi considerau mai prejos. Ar da oricât ca să se ridice.Ca să-şi meţină statutul inexistent, ei cheltuie foarte mulţi bani pe orice lucruri care le menţin poziţia.

Dacă există o chestie care nu se înscrie în statut, ei o ascund în orice mod. Viaţa unor asemenea oameni se preface în minciună. Ei îi mint nu doar pe ceilalţi, ci, în principal, pe ei înşişi. Ei sunt siguri că aparţin poziţiei sociale pe care o imită şi ignoră că acel statut este bazat pe datorii, pe care ei toată viaţa trebuie să le plătească.

Într-un moment al vieţii, când băncile nu mai dau credit, şi izvorul de veselie şi fericire seacă, ei cad într-o depresie profundă. Atunci ei învinovăţesc în această chestiune băncile, guvernarea, viaţa grea şi angajatorul care nu le mai plăteşte acelaşi salariu. Singurul om pe care ei nu îl învinovăţesc – sunt ei înşişi. Doar tot ce şi-au dorit ei a fost ca să fie la fel ” ca ceilalţi ” şi să nu piardă anii importanţi din viaţă, luând de la viaţă totul. Oare ar putea ei fi consideraţi vinovaţi pentru situaţia lor economică jalnică? Să încheiem cu spusele lui Henry Ford:

”Nu am de ce să mă cazez la un hotel scump, pentru că nu văd sensul să plătesc suplimentar, pentru lucruri inutile, de care nu am nevoie. Oriunde nu aş poposi, eu sunt Henry Ford. Nu văd diferenţa în hoteluri, căci şi în cel mai ieftin hotel poţi să te odihneşti la fel de bine ca în cel mai scump hotel. Şi acest palton – da, aveţi dreptate, l-a purtat tatăl meu, dar asta nu are nicio importanţă, căci şi în acest palton eu sunt Henry Ford. Fiul meu este încă tânăr şi fără experienţă, de aceea îi este frică de ceea ce vor crede oamenii dacă el se va caza într-un hotel ieftin. Pe mine nu mă preocupă părerea celorlalţi oameni, fiincă îmi cunosc adevărata valoare. Şi miliardar eu am devenit, pentru că ştiu să număr banii şi fac diferenţa dintre valorile adevărate şi cele false.”

 

“Lasă-le copiilor tăi destul de mulţi bani astfel încât să creadă că pot face orice, dar nu atât de mulţi încât să nu mai facă nimic.” – Warren Buffet

“Lucrurile rele nu se văd în vremurile bune. Până la urmă, doar la reflux îți dai seama cine înoată dezbrăcat.” – Warren Buffet

“Cel care stă la umbră astăzi, o face pentru că a plantat un copac cu mult timp în urmă.” – Warren Buffet

“Lanțurile obișnuintelor sunt prea ușoare pentru a fi simțite, până când devin prea grele pentru a mai fi rupte.” – Warren Buffet

“Faptul că alți oameni sunt de acord cu tine nu te face nici să ai dreptate, nici să te înșeli. Ai dreptate pentru că informațiile tale sunt corecte și judecata ta este corectă – e singurul lucru care te face să ai dreptate.” – Warren Buffet

“Dacă informațiile și judecata ta sunt corecte, atunci nu trebuie să-ți mai faci griji din cauza nimănui.” – Warren Buffet

 

 

 

Preluat (si completat) de pe eustiu.com.