SVADHISTHANA CHAKRA – Chakra Sexualitatii si Creativitatii

SVADHISTHANA CHAKRA – Căutarea plăcerii

 

Culoare: portocaliu

Cristale: carneol, chihlimbar

Amplasare: zona organelor sexuale

 

Impulsul principal al acestui centru energetic este căutarea plăcerii. Activităţile senzuale şi sexuale devin o preocupare principală. Împreună cu dorinţa de a te cufunda în universul senzaţiilor, o altă necesitate a celei de-a doua chakre este aceea de a te simţi atrăgător şi în stare să obţii ceea ce doreşti. Acest centru energetic te face să simţi viaţa din plin şi stimulează trăirile emoţionale. Acolo unde prima chakră se mulţumeşte doar cu supravieţuirea, a doua chakră stîrneşte şi dorinţa de a te şi bucura de experienţă.

 Related image

Perspectiva plăcerii

Perspectiva celei de-a doua chakre este însufleţită de magne­tism. Ce vă atrage şi ce vă dezgustă ? Cel mai adesea, această stimulare energetică este dominată de sexualitate, dar, cu sigu­ranţă, nu se limitează la acest lucru. De la experienţa împlinirii la căutarea hedonismului, la dezamăgirea provocată de o dra­goste neîmpărtăşită, perspectiva celei de-a doua chakre oferă niveluri absolut noi de percepţie a vieţii. Dincolo de supravietuire, căutarea celei de-a doua înseamnă să te bucuri de experienţa vieţii.

O viaţă ghidată de magnetism dă putere chiar şi celor mai lumeşti experienţe, transformîndu-le în ceva aparte. Este totuşi un drum plin de pericole, deoarece, pe măsură ce conştientizezi magnetismul, în cele din urmă îţi dai seama că nu atragi doar experienţe sănătoase. Pe măsură ce magnetismul tău creşte, sporesc şi prilejurile de a rătăci drumul! Acest lucru duce în cele din urmă la dezvoltarea unor valori personale, fără de care căutarea plăcerii se reduce la hedonism şi viaţă nedisciplinată. Asemenea valori te îndrumă în acceptarea în viaţa ta a unor ocazii ce îţi oferă plăcere şi în dezvoltarea unui discernămînt cu privire la aspectele care nu-ţi slujesc cel mai bine interesele.

Avantajul perspectivei magnetice este acela că aduce buna dispoziţie şi eliberează de perceperea vieţii ca fiind trudnică şi bazată pe datorie. Este întăritor să trăieşti viaţa cu scînteia celei de-a doua chakre. Înţelepciunea multor culturi sugerează faptul că neobosita căutare a plăcerii duce la pieire şi, drept urmare, acestea propovăduiesc abstinenţa şi celibatul. Este uşor de înţeles acest sfat, avînd în vedere că e cît se poate de greu să experimentezi cu adevărat acea plenitudine a plăcerii pe care o oferă această chakră şi, în acelaşi timp, să-ţi păstrezi echilibrul. Este nevoie să înveţi cum să te laşi cuprins de senzaţia de bucurie.

Experimentarea plăcerii este un lucru, însă recunoaşterea caracterului plăcut al experienţei şi, după aceea, pătrunderea în sentimentul perceput de apreciere a momentului constituie o artă. În a doua chakră există o foame care cu uşurinţă poate deveni nesăţioasă pînă cînd vei învăţa cum să pătrunzi experienţa plăcerii, nu doar să o vînezi. Privind prin lentilele acestei chakre, vezi posibilităţile de experimentare a plăcerii. În perspectiva unei a doua chakre echilibrate, găseşti o mare bucurie în plăcerea simţurilor ca aspect integrat al vieţii depline.

A doua chakră captează orice aduce plăcere, iar aceste expe­rienţe se deprind cu foarte multă uşurinţă. Sex, alcool, tutun, ciocolată, droguri – toate sînt legate de a doua chakră şi duc în mare măsură la formarea unor deprinderi. Ispita obiceiului îl copleşeşte pe individul prins în capcana acestui centru energetic, iar gîndul la plăcere îl face să se lase în voia lui. Cînd eşti prizonierul obişnuinţei specifice acestui centru, încerci să recreezi o plăcere pe care ţi-o aminteşti din trecut. Desigur, aceasta nu poate aduce împlinirea, avînd în vedere că, privind înspre trecut, lipseşte caracterul imediat al momentului. Renunţarea completă la satisfacerea oricărei plăceri rareori este eficientă: ceea ce e reprimat devine mai puternic. Soluţia este să participi la satisfacerea plăcerii, rămînînd în acelaşi timp conştient.

Tendinţa noastră este să devenim tot mai puţin conştienţi în timp ce căutăm plăcerea. Şmecheria este să rămîi pe deplin conştient şi atent în timpul experienţei. Este cu totul diferit de încercarea de a renunţa la experienţă. Renunţarea la ceva seamănă cu o pierdere a unei părţi din caracterul nostru, fără ca tînjirea după experienţă să ne părăsească – este doar repri­mată. Este mai bine ca pur şi simplu să renunţi la satisfacerea plăcerilor ca şi cum nu ţi-ar fi de nici un folos. Pe măsură ce te concentrezi tot mai mult asupra plăcerii – în loc să cauţi plăcerea -, vei renunţa la satisfacerea anumitor dorinţe ca urmare a conştientizării faptului că experienţa nu mai duce la plăcerea promisă. În mod evident, această stare este determinată de păstrarea conştiinţei în timpul experienţei – nu înainte şi nici după, ci în timpul experienţei.

 

Exerciţiu:

Să analizăm experienţa unei recompense drept mulţumire, care adesea îţi face plăcere, dar care tinde să-ţi trezească un sentiment de vinovăţie. Caută obiectul plăcerii şi experimentează-1 pe deplin conştient. Cum trăieşti senzaţia acestei experienţe? Este plăcută? în ce zonă a corpului este concentrată această plăcere? Fii cit se poate de conştient în timpul experienţei şi vei vedea cum acest lucru îţi sensibilizează capacitatea de a fi satisfăcut mulţumindu-te cu mai puţin.

Numesc acest exerciţiu abordarea „regimul prăjitură cu ciocolată”. Data viitoare cînd eşti tentat sa mănînci prăjitură cu ciocolată (sau orice altă satisfacere a unei dorinţe), treci peste orice judecată cu privire la această dorinţă şi experimentează, încetineşte întregul proces pentru a aprofunda experienţa plăcerii. Bucură-te de fiecare muşcătură. Lasă aroma să-ţi umple gura şi conştientizează felul în care fiecare papilă gustativă este în extaz. Nu înghiţi după experimentarea plăcerii – şi vezi ce se întîmplă după aceea. Eşti pătruns cu totul de experienţă şi probabil că nici măcar nu ţi-ai terminat bucata de prăjitură! Te-ai dăruit cu totul experienţei.

 

Expresia dezechilibrată a plăcerii

Dacă nu este echilibrată, căutarea plăcerii nu este completată de un sentiment de împlinire, iar urmărirea începe. Căutarea plăcerii nu este niciodată satisfăcută, aşa încît începe o urmă­rire fără sfîrşit. Acolo unde echilibrul în această chakră îţi rafinează sensibilităţile faţă de plăcere, dezechilibrul duce la insensibilitate şi valori mai scăzute. Sînt necesare doze tot mai puternice de plăcere pentru a trece de amorţirea ce cuprinde inima. Rănile produse de experienţe anterioare sau calozităţile cinice produse de neîncredere sînt cele care blochează perspectiva unui echilibru? Orice ar fi, să ştii că nu merită; depăşeşte problema, recîştigă-ţi echilibrul găsind ceva care să te bucure şi trăieşte această plăcere cu toată fiinţa ta. Ah! Viaţa trăită în condiţiile unei a doua chakre echilibrate este, cu siguranţă, mai plăcută.

Indiciul major pentru constatarea unui dezechilibru al celei de-a doua chakre este dorinţa de a te lăsa în voia sexului, drogului, alcoolului, mîncării sau a altor senzaţii stimulatoare. Apelarea la fantezii sexuale, chiar dacă nu este vorba, efectiv, despre o activitate, e motivată şi de dorinţa acestei chakre de a conduce imaginaţia, ceea ce ar putea foarte uşor să ducă la perceperea oricui în funcţie de potenţialul său sexual. Ram Dass spunea cîndva că „persoana care priveşte viaţa prin această prismă vede pe oricine ca fiind capabil, incapabil sau lipsit de însemnătate! “.

Ne ataşăm foarte uşor de plăcerile noastre, iar teama de a le pierde duce la o perspectivă dezechilibrată faţă de acest centru. Gelozia şi ataşamentul în exces sînt principalii vinovaţi în acest caz. Conduşi de frica de a pierde, sentimentul de împlinire devine imposibil. Acest lucru stimulează efectiv a doua chakră prin faptul că unele pasiuni puternice sînt provocate de acest dezechilibru. De exemplu, patima geloziei, unul dintre cele mai intese sentimente. Ea încearcă să agite emoţiile pătimaşe profunde şi, astfel, să stimuleze a doua chakră. Totuşi, este o emoţie distrugătoare, iar urmările acestei stări determină o continuă suferinţă.

Nu este uşor să restabileşti echilibrul în timpul unei crize de furie produse de gelozie, dar se poate realiza. Amintește-ți: mai întîi energia, apoi manifestarea. Singurul mod de a-ţi restabili echilibrul este din interior spre exterior. Tu însuţi trebuie să faci acest lucru, nu să aştepţi ca situaţia exterioară să se schimbe.

Cînd sînt eu însumi gelos, mai întîi îmi amintesc că mă aflu într-o stare de dezechilibru interior, deci acolo trebuie să acţionez. Apoi am în vedere că numai eu sînt răspunzător de cît de bine reuşesc să mă ridic la înălţimea propriilor mele standarde morale şi etice. Nu este responsabilitatea mea şi nici nu-mi stă în putere să controlez modul de viaţă al celorlalţi. Acest tip de analiză mă ajută întotdeauna să mă concentrez asupra aspectelor pe care le pot controla într-o oarecare măsură – cele legate de propria mea fiinţă. Ce aş putea spune despre capacitatea mea de a mă ridica la înălţimea propriilor mele standarde ?

Un alt dezechilibru, de la cealaltă extremă, este îngrijorarea legată de farmecul personal. În acest caz, deosebit de important este să-ţi cunoşti adevărata natură, avînd în vedere că tehnicile de marketing specifice mijloacelor de comunicare ţintesc tocmai acest punct central. Afirmaţii de genul „Numai folosind pro­dusul nostru veţi arăta ca un adevărat bărbat” etc. produc dezechilibru prin faptul că sugerează că farmecul tău personal nu ar fi tocmai potrivit. Moda poate fi şi o expresie creatoare, dar, uneori, împreună cu a doua chakră, şi o constrîngere aducătoare de nelinişte. Dacă îţi faci griji cu privire la farmecul şi aspectul tău fizic este ca urmare a unui impuls din partea acestei chakre. Cochetarea cu aspectul tău exterior este un lucru distractiv şi plăcut, dar poate fi şi o activitate sănătoasă. Oricum, dacă te simţi în permanenţă neatrăgător sau te neliniş­teşte faptul că eşti privit doar „în comparaţie cu…”, atunci înseamnă că deja este prea mult şi că va trebui, pentru a-ţi regăsi echilibrul, să restabileşti legătura cu farmecul şi frumuseţea ta lăuntrică.

De asemenea, se poate să nu te simţi în largul tău în diverse situaţii sociale, din cauza neputinţei tale evidente de a te măsura cu ceilalţi. Dacă te compari cu ceilalţi şi întotdeauna ieşi în dezavantaj sau îi invidiezi pe alţii pentru ceea ce au, acest lucru indică un dezechilibru la nivelul celei de-a doua chakre.

 

Cum să menţii un nivel echilibrat de plăcere al conştiinţei

Atunci cînd manifeşti o pasiune creatoare şi controlată faţă de viaţă, trăieşti experienţa unei chakre a plăcerii echilibrate. Capacitatea de a rămîne dintr-o dată fascinat de minunile vieţii face ca o expresie creatoare să se cufunde în instincte şi pasiuni. Viaţa ta sexuală este în armonie cu necesităţile tale, făcînd ca universul vieţii tale să fie mai curînd îmbogăţit decît stresat de intimitate. Apelul la natură, artă, dans şi frumuseţe, în toate formele lor, sînt tehnici de îmbogăţire a acestei chakre.

Cînd ai atins acest nivel de conştiinţă, simţurile tale se trezesc la viaţă şi, în mod obişnuit, te încearcă un puternic impuls spre o activitate creatoare, ca urmare a unei aprecieri profunde a frumuseţii şi a unei dorinţe de a aduce în viaţa ta cît mai multe dintre plăcerile ei.

Încrederea în sine este un alt semn sigur de echilibru, bazat pe o imagine de sine pozitivă, ştiind că ai capacitatea de a atrage din univers tot ce ai nevoie. Este un privilegiu oferit de Divinitate, fără nici o legătură cu frumuseţea fizică. Această conştientizare cultivă un simţ lăuntric al puterii de atracţie şi un magnetism exterior care îl reflectă.

Pentru echilibrarea celei de-a doua chakre, trebuie să te laşi pătruns de satisfacţie în timp ce trăieşti plăcerea simţurilor tale.

 

Exerciţiu:

În timpul unei îmbrăţişări sau cînd guşti ceva plăcut, asculţi o muzică frumoasă sau admiri un apus de soare încîntător, închide o clipă ochii şi concentrează-te asupra sentimentului profund de mulţu­mire pe care îl simţi. La fel, după ce ai făcut dragoste cu persoana iubită, închide ochii şi lasă-te pătruns de mulţumirea pe care o resimţi şi concentrează-te asupra plăcerii pe care senzaţiile respective o produc în trupul tău. Observă cum fiecare celulă din corpul tău vibrează de plăcere. Cultivă acest sentiment de satisfacţie – vei simţi cum te pătrunde o senzaţie de plenitudine şi împlinire.

 

Cînd căutarea plăcerii este echilibrată de arta de simţi bucuria, viaţa devine o experienţă captivantă. Cui are ochi să vadă, pămîntul îi oferă numeroase prilejuri de încîntare. Acest echilibru duce la desăvîrşirea sensibilităţii tale şi îţi sporeşte capacitatea de a te bucura.

O capcană a experimentării vieţii de la nivelul celei de-a doua chakre este uşurinţa cu care poţi deveni obsedat de sexua­litate şi de magnetism. Oricine are magnetism, iar nivelul de conştientizare a celei de-a doua chakre controlează acest flux energetic ce-i uneşte pe oameni. Cînd te afli în dezechilibru este ca şi cum ai „da tîrcoale”, pîndind următoarea formă de plăcere. Cînd este armonizat, acest magnetism se alătură scînteii de viaţă şi face ca interacţiunile cu ceilalţi să fie însufleţite şi plăcute. In caz de echilibru, calitatea seducătoare a acestei chakre e scăzută, iar fluxul de energie magnetică contribuie la plăcerea momentului.

Şi dorinţa, şi preţuirea ţin de a doua chakră, însă duc la experienţe foarte diferite. Dorinţa poate fi caracterizată de concentrarea asupra a ceea ce vrei şi nu ai. Pornografia este un prim exemplu – deşi mai curînd exagerat – de acest tip de activitate. Concentrarea asupra dorinţelor de orice fel indică o deficienţă. Dorinţa devine propria ei recompensă, avînd în vedere că în corp se produce o secreţie de substanţe chimice care poate fi simţită şi măsurată. Această eliberare de hormoni în corp nu depinde de împlinirea dorinţei; de fapt, dorinţa pare să se identifice cu a nu avea, dar a dori experienţa.

Preţuirea este o formă superioară de conştientizare a celei de-a doua chakre. În loc să te concentezi asupra a ceea ce nu ai, înveţi să te bucuri de ceea ce ai. În acest caz, conştiinţa se concentrează asupra trăirilor şi direcţiilor de apreciere la nivelului întregului corp, ceea ce permite saturarea şi echilibrarea celei de-a doua chakre. Culorile, apusurile de soare, muzica, îmbrăţi­şările şi tot felul de experienţe senzoriale sînt concentrate în funcţie de plăcerea pe care o produc.

Cînd vei fi în stare să menţii conştientizarea la nivelul al doilea, vei învăţa să trăieşti potrivit legilor magnetismului. Urmezi energia. Eşti liniştit ştiind că viaţa va fi prezentă întotdeauna – nu va fi niciodată vid. Garanţia pe care ţi-o dă faptul că întotdeauna vei putea trăi plăcerea îţi oferă o mai mare mobilitate în viaţă. Poţi lua în considerare şi alte opţiuni, ştiind că viaţa, cu tot farmecul ei, te va aştepta.

Avînd opţiuni, poţi fi liniştit, dar şi confuz. Pentru unii, acest lucru poate duce la o conştientizare permanentă a posi­bilităţilor şi diverselor stiluri de viaţă atrăgătoare. Dacă nu te concentrezi asupra desăvîrşirii celei de-a doua chakre, nu vei fi niciodată în stare să te bucuri pe deplin de viaţă, pentru că întotdeauna vei căuta ceva mai mai bun. Dacă această conştien­tizare te ajută să te echilibrezi, eşti liniştit ştiind că întotdeauna ai şi alte opţiuni, însă acest lucru nu te împiedică să te bucuri din plin de viaţa pe care ţi-ai ales-o.

Cînd ai conştientizat experienţele celei de-a doua chakre, dar încă nu ai echilibrat problemele de siguranţă legate de prima chakră, instabilitatea este proiectată în experienţele celei de-a doua chakre. Pot apărea gelozia şi invidia. A doua chakră ne determină relaţiile. Cînd poţi menţine echilibrul la nivelul al doilea, capacitatea ta de a-ţi plăcea de ceilalţi aşa cum sînt ei se amplifică. Faptul de a-i invidia pe ceilalţi îţi diminuează capacitatea de a te bucura de propria ta viaţă – este o diminuare a puterii, iar pe măsură ce înveţi să-ţi placă de ceilalţi aşa cum sînt, aceste relaţii completează felul tău de a fi.

Data viitoare cînd eşti posomorit şi viaţa îţi pare că şi-a pierdut strălucirea, încearcă să te laşi conştient în voia plăcerii. De exemplu, ai putea face o baie caldă cu spumant, cu luminări şi muzica ta preferată. Concentrează-te asupra plăcerii simţurilor tale. Simte cum fiecare celulă a pielii este mîngîiată de apa caldă. Eliberează-te de gînduri şi lasă muzica să te pătrundă. Deschide ochii încet şi observă lumina luminărilor şi dansul de umbre şi lumini pe pereţi. Renunţă la orice vinovăţie şi „ar trebui” legate de ceea ce s-ar cuveni să faci şi lasă-te cu totul în voia plăcerii momentului. Mergi în acel loc din interiorul tău care percepe această plăcere şi descoperă cît este de bine. Atunci cînd în relaţia ta magnetismul este în scădere, revigo-rează-1 cu atenţie romantică. Romantismul nu se rezumă doar la dormitor. Aminteşte-ţi cum era pe cînd te întîlneai cu per­soana iubită, cît de mult te străduiai să-i cîştigi un zîmbet. Reactivează componenta dinamică a poveştii de dragoste ; nu o dori pur şi simplu, ci caut-o neobosit. Stabileşte-ţi săptămînal o seară de „întîlnire”, o zi care să rămînă aceeaşi indiferent ce se întîmplă în timpul săptămînii. La fel de benefic este şi un weekend de întîlnire o dată pe lună sau o dată la două luni, în care să te gîndeşti doar la voi doi, rupîndu-vă împreună de toate celelalte probleme.

Am un ceai preferat, de ginseng, pe care nu-l pot procura decît din statul în care domiciliez, aşa încît îl iau cu mine cînd plec la drum, pentru diverse conferinţe. Nu demult, am uitat să-mi iau ceaiul în una dintre călătorii. Am sunat-o pe soţia mea şi am rugat-o să-mi trimită imediat un pachet. Mi-a trimis, însă a deschis fiecare cutie şi, în fiecare pliculeţ de ceai, mi-a pus cîte un bileţel de dragoste! În săptămîna aceea, de fiecare dată cînd îmi făceam cîte o cană de ceai, simţeam eforturile ei romantice şi toată săptămîna m-am gîndit la ea cu dragoste. De multe ori „lucrurile mărunte” contează.

Data viitoare cînd nu mai simţi nici magnetismul, nici atracţia, nu-ţi mai fixa atenţia asupra frumuseţii fizice – cultivă frumu­seţea lăuntrică. Începe ziua cu o meditaţie a potirului de aur:

Cu ochii minţii, imaginează-ţi inima ta ca o cupă aurie – ai grijă să stea dreaptă. Acum gîndeşte-te la toţi cei pe care i-ai iubit şi la cei ce te-au iubit. Vezi cum energia caldă a acestor chipuri îţi umplu cupa. Gîndeşte-te de cîte ori, în ultima vreme, ai observat frumuseţea – în natură, în rîsul unui copil, în artă, oriunde – şi vezi cum energia tuturor acestor frumuseţi îţi umplu şi ele cupa. Imaginează-ţi nivelurile angelic şi spiri­tual ale vieţii şi vezi cum această dragoste divină se revarsă înspre tine şi-ţi umple cupa. Apoi întoarce-te în lume şi intră în legătură cu ceilalţi. Vei vedea că te simţi mai atrăgător!

 

 

[fragment din cartea „Chakra adevărata energie a vieții” – David Pond]