DESPRE ULEIURILE ESENTIALE
Atunci când vine vorba despre remedii naturale, unele dintre cele mai eficiente și mai valoroase sunt, cu certitudine, uleiurile esențiale, care în ultimii ani sunt tot mai studiate, apreciate, iubite. În timp ce medicina alopată are rolul ei foarte bine stabilit, terapiile alternative sunt instrumente la îndemână, care ne echilibrează și au grijă de starea noastră generală, astfel încât să fim cât mai rar nevoiți să apelăm la substanțele de sinteză.
Plantele aromatice au jucat un rol important in civilizatia umana. Dintotdeauna, uleiurile esentiale au fost parte a celebrarii vietii si a mortii, a iubirii si a sanatatii. De la inceputurile timpurilor, uleiurile extrase din plantele aromatice au fost recunoscute ca cele mai eficiente medicamente. Astazi, utilizarea uleiurilor esentiale, insasi esenta plantelor, este mai mult decat stiinta, este arta de a echilibra, armoniza si a promova sanatatea trupului, a mintii si a spiritului.
Ulei esențial (se mai numesc și uleiuri volatile) este denumit un grup de substanțe organice aromate care se găsesc în plante în mod natural. Acestea fac parte și din sistemul de apărare al plantelor. Ele au rol în menținerea sănătății plantei și în ținerea la distanță a daunatorilor.
Uleiurile reprezinta „esenta plantelor”, acestea fiind obtinute din seminte, scoarta, radacini, frunze, tulpini, flori sau alte parti ale plantelor. Metoda de extractie poate sa difere in functie de partea plantei ce este valorificata si vorbim aici despre: distilare, presare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solventilor. Dupa metoda de extractie putem identifica puritatea uleiului. Metodele ce utilizeaza componente suplimentare pentru extractie precum macerarea (ex: intr-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solventilor indica un grad scazut de puritate, in timp ce presarea la rece sau distilarea pastreaza intacte proprietalile plantei si implicit ale uleiului obtinut.
JAN
2017
About the Author: