În cadrul retragerilor spirituale pe care le organizăm, oferim O INIȚIERE SPECIALĂ în cea mai eficientă tehnică de purificare și disciplinare a minții (și cea mai studiată din punct de vedere științific) – LAYA YOGA.
Pentru mine, Laya Yoga reprezintă tehnica favorită, principala practică spirituală pe care am realizat-o de-a lungul timpului. De peste 20 de ani, zi de zi, fără nicio excepție, am realizat, pentru minim o oră pe zi, această tehnică. Efectele pe care le generează sunt cu totul excepționale.
Tehnica de LAYA YOGA este una din cele mai naturale şi mai simple metode de a focaliza, armoniza şi dinamiza mentalul individual. Abordarea acestei tehnici nu necesită nici un fel de pregătire anterioară, poate fi practicată de orice persoană şi utilizată separat de celelalte forme de YOGA. Ea nu depinde de puterea de concentrare, nivelul intelectual sau starea emoţională a practicantului.
Acest procedeu permite practicantului perseverent, fuziunea intimă (LAYA) şi perfectă identificare cu energiile subtile macrocosmice. Aceste energii, odată captate în aură, vor avea o influenţă benefică asupra corpului fizic, psihicului şi mentalului celui care practică tehnica de LAYA YOGA, amplificându-i totodată posibilităţile individuale şi pemiţându-i (în fazele avansate) chiar atingerea unor puteri paranormale: telepatie, clarviziune, voinţă atotputernică, etc.
Pentru a fi posibila fuziunea cu aceste energii subtile macrocosmice, din afara noastră, trebuie emisă mental o MANTRA (expresie onomatopeică a unor energii cosmice).
Pentru a trezi rezonanța profundă cu o mantră avem două variante:
♦ practicăm sistematic repetarea mentală a mantrei (Japa) corelată cu anumite tehnici de respirație (pranayama).
Avantajul metodei (dacă deja ai inițierea în tehnicile de respirație – pranayama) este că nu depinzi de nimeni, de nicio inițiere exterioară, însă, cu foarte rare excepții (sub 1% din cazuri), timpul necesar trezirii rezonanței (perceperea sunetului subtil asociat mantra-ei) este foarte mare – luni sau chiar ani de zile.
♦ primim inițierea printr-o inducție specială, în cadrul căreia se realizează un transfer masiv, direct de energie, mediat de către cel care oferă inițierea.
Dezavantajul metodei constă în faptul că este necesar să găsești o persoană competentă (care are amplificată intens în propria sa ființă rezonanța cu mantra și să aibă un nivel spiritual suficient de înalt) care să-ți ofere inițierea (să realizeze inducția). Ideal este ca acea persoană să aibă energia Kundalini trezită, pentru că deabia atunci este cu adevărat trezită în ființă eficiența spirituală, condiție esențială pentru a transmite eficient initieri spirituale.
Avantajul este că, dacă ai găsit o astfel de ființă, care să îndeplinească condițiile enumerate mai sus, în urma inducției, ai deja activată rezonanța cu sunetul subtil asociat mantra-ei. Majoritatea persoanelor încep să audă sunetul subtil asociat mantra-ei imediat după inducție. Ceilalți, deși au deja rezonanța cu mantra activată, din cauza faptului că încă nu au o bună receptivitate subtilă, vor auzi sunetul mantra-ei doar după o perioadă de practică sistematică, însă și ei vor percepe efectele benefice al tehnicii de Laya Yoga.
În retragerile noastre spirituale beneficiezi de o inducție care îndeplinește toate condițiile necesare, precizate mai sus.
PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR SPANDA PROJECT
MEDITAȚIA TRANSCEDENTALĂ, tehnica spirituală cea mai studiată, din punct de vedere științific (sunt zeci de mii de studii științifice, realizate de cele mai importante universități din lume și care pun în evidență eficiența tehnicii), reprezintă o fază incipientă a tehnicii de LAYA YOGA. Este evident că, dacă Meditația transcedentală se dovedește a avea o eficiență extraordinară (induce instantaneu unde cerebrale Alfa și Theta), Laya Yoga, o tehnică mult mai profundă, are o eficiență și mai mare.
TEHNICA DE LAYA YOGA INDUCE STĂRI DE CONȘTIINȚĂ CONEXE CU UNDELE CEREBRALE ALFA ȘI THETA, IAR ÎN FAZELE PROFUNDE, CHIAR ȘI UNDE CEREBRALE DELTA (CONEXE CU STAREA PROFUNDĂ DE REVELARE A SINELUI SUPREM ATMAN).
TEHNICA PROPRIU-ZISA
După ce s-au realizat purificările interioare şi exterioare necesare (YAMA si NIYAMA, STHULA-KRIYA), ne instalăm în locul ales pentru practică, având grijă, pe cât posibil, ca acel loc să fie menținut același (se creează, la nivel subconștient, o asociere a locului în care realizăm tehnica, cu stările elevate de conștiință trăite anterior, iar acest lucru ne permite să fructificăm experiența pozitivă anterioară). Este deosebit de important ca gatul, capul şi coloana să fie plasate pe aceeaşi linie dreaptă. Este indicată practica tehnicilor de LAYA YOGA dimineaţa, înainte de masă, ea realizandu-se pe intervalul a 15-20 de minute minim, şi seara la fel, înainte de masă, pe un interval minim de 15-20 minute. Faţa va fi orientată pe cat posibil către polul nord magnetic (sudul geografic) în timpul tehnicii.
Totdeauna, înainte de a începe, după ce ne-am aşezat pe un scaun şi ne-am aranjat capul şi corpul, închidem ochii şi, detaşîndu-ne de ambianţa exterioară, căutăm pe cat posibil să ne relaxăm şi să ne eliberăm de orice preocupare stresantă, ganduri obsesive, griji, tensiuni şi să nu fim niciodată condiţionaţi de limita de timp. După ce vom repeta procesul de deconectare şi de interiorizare în două faze perfect distincte, din ce în ce mai profunde, în care la sfarşitul fiecăreia vom conştientiza cat mai bine eficienţa interiorizării, introducem MANTRA şi vom căuta să o emitem mental, melodios, cat mai transfiguraţi, căutand să realizăm difuzarea acesteia la emisie, pană cand simţim o senzaţie de dilatare sferică în întregul univers, antrenand totodată după sine, în această dilatare, propria noastră conştiinţă. După fiecare emisie, vom căuta să percepem acordul subtil, realizand recepţia sunetului corespondent MANTRA-ei emise, care sunet aduce cu sine energia corespondentă planului subtil macrocosmic; acest sunet este perceput acum la recepţie, continuu şi complet, conţinand deci toate elementele componente, specifice MANTRA-ei la emisie, acest sunet recepţionat fiind cât se poate de apropiat de sunetul MANTRA-ei emise mental de noi. În faza în care recepţionăm sunetul obiectiv macrocosmic, ne identificăm cu acesta, fuzionand totodată cu energia sa, aşa cum aceasta există continuu în afara noastră, în eternitate. Pe măsură ce ajungem să ne dizolvăm complet în sunet (DHYANA), recepţionat obiectiv, vom sesiza gradat şi din ce în ce mai pregnant apariţia unei stări intense de bucurie lăuntrică, inefabilă, care nu se poate compara cu nicio altă stare de bucurie anterioară. Pe măsură ce această stare se instaurează în mod automat şi de la sine, fără niciun fel de efort, respiraţia devine din ce în ce mai rară şi mai uşoară, intervalele la care ea se realizează uneori fiind de peste 45 de secunde, în fazele superioare ea devenind aproape imperceptibilă chiar şi pentru noi înşine. In acelaşi timp, mentalul se calmează foarte mult si se instalează o stare de fermitate interioară, iar puterea de pătrundere a minţii devine net superioară; după trei săptămani de practică neîntreruptă, mentalul se calmează foarte mult. Incetul cu încetul, senzaţia de detaşare mentală, de martor exterior structurii psihice, care analizează de undeva dintr-un plan superior, ca şi starea de pace lăuntrică devin predominante, chiar şi după ce antrenamentul propriu-zis în tehnica de LAYA YOGA a fost terminat, efectele cele mai mari apărand cam la 4-5 ore după încheierea acesteia.
Tehnica de LAYA YOGA este una dintre cele mai naturale şi mai simple modalităţi de a focaliza, armoniza, controla şi dinamiza mentalul. Memoria se îmbunătăţeşte foarte mult după numai două luni de practică consecventă. Esenţial în această tehnică este ca, după emisia MANTRA-ei, să se perceapă şi să se recepţioneze pe un fundal de maximă receptivitate pasivă subtilul sunet cu care, în mod simultan, ne parvine şi energia corespondentă sunetului MANTRA-ei
După o practică constantă, sunetul subtil recepţionat prin emisia mentală va acoperi toate celelalte sunete interioare. La început, în timpul practicii, pot fi percepute unele sunete subtile puternice, altele decît sunetul MANTRA-ei dar, concomitent cu trecerea unui anumit interval de timp în care antrenamentul este constant, sunetul recepţionat, purtător de energie, devine din ce în ce mai fin. Printre sunetele concomitente sesizate la început pot fi unele asemanatoare cu zgomotul difuz al unei furtuni, cu vuietul unei cascade, cu zgomotul valurilor unui ocean, cu sunetul îndepărtat şi continuu al unor tobe, cu clinchetul unor clopoţei, cu sunetul foarte fin al unor instrumente muzicale, cum ar fi sunetul unui flaut, sau bazaitul unui roi de albine. Chiar dacă la început pot fi sesizate concomitent aceste sunete puternice, practicantul trebuie sa urmareasca să perceapă un sunet identic cu cel al MANTRA-ei emise, căutand să sesizeze şi să se identifice mai ales cu aspectul cel mai fin şi mai subtil, din ce în ce mai armonios si care se aseamana cel mai mult cu sunetul emis. Prin urmare, în antrenamentul propriu-zis nu trebuie niciodată să lăsăm mentalul să fuzioneze cu alte sunete subtile dar totuşi grosiere, în locul celui fin şi spiritualizant al MANTRA-ei emise. In tonalitatea sunetului recepţionat practicantul alege aspectul cel mai fin cu care trebuie să fuzioneze pînă la dizolvare. Intr-o stare de hiperenergizare şi complet dizolvat în sursa infinită de energie, mentalul practicantului se detaşează de tot ceea ce este exterior şi limitat; prin interiorizare, fuzionează cu sursa întocmai cum s-ar amesteca laptele cu apa, pentru a se dizolva în final, păstrandu-şi totuşi individualitatea, în eterul conştiinţei macrocosmice, care atrage după sine o stare de beatitudine din ce în ce mai intensă.
Prin practica constantă a tehnicii de LAYA YOGA, yoghinul îşi controlează, îşi focalizează şi îşi dinamizează conştiinţa, detaşandu-se de orice aspect parţial, tranzitoriu şi finit, nefuzionand, atunci cînd practică tehnica, decat cu sunetul recepţionat, care îi dilată mentalul şi îi permite să fuzioneze intim cu mentalul macrocosmic. Renunţand astfel de la sine la alte ganduri parazite sau la eforturile inutile, fuzionand gradat cu sunetul recepţionat, mentalul său este topit în sunetul macrocosmic obiectiv sesizat al MANTRA-ei. Atunci cand mentalul contemplă intim, dilatat în nemărginire, sunetul MANTRA-ei recepţionat atat în interiorul cat şi în exteriorul său, respiraţia devine de la sine foarte superficială iar sunetul interior recepţionat se aude din ce în ce mai tare. Uneori, sunetul subtil recepţionat la nivel macrocosmic prin emisia MANTRA-ei produce fenomene deosebite, de scurtă durată, cum ar fi: apariţia senzaţiei de electricitate la nivelul firelor de păr, care dă senzaţia de ridicare a pârului de pe cap, dă de asemenea senzaţia de ameţeală, datorită unei hiperenergizări mentale, face să apară o senzaţie de beţie lucidă spirituală, de bucurie imensă, sau conferă inexplicabile senzaţii de gust extrem de plăcut.
PRINCIPIUL FUNDAMENTAL AL TEHNICII DE LAYA YOGA
Tradiţia yoghina explică principiul tehnicii de LAYA YOGA, care permite expansiunea prin fuziune a spiritului conştient cu focarul macrocosmic, prin analogia unui val pe ocean. Atunci cand valul intră în contact cu nivelurile cele mai profunde ale apei, el devine mai puternic. In mod asemănător, atunci cînd spiritul conştient se întinde, prin fuziune sferică, ajungand astfel să îmbrăţişeze sau să integreze nivelurile cele mai profunde ale subconştientului, el devine mai puternic. Pentru a realiza aceasta, LAYA YOGA utilizează o tehnică care permite părţii subconştiente a spiritului să devină conştientă. Se ajunge la acest rezultat făcand experienţa conştientă a unui gand care este în primele stadii ale dezvoltării sale în subconştient (SAMADHI YOGA).
Rezultatele obţinute permit să se verifice direct şi nemijlocit exactitatea procesului. Practicantul începe instantaneu să se simtă eliberat de tensiuni, nelinişti, stress-uri şi de oboseală mentală. Creşterea considerabilă a stării de bine interior, amplificarea energiei, starea de claritate neobişnuită a gandirii şi de încredere nemărginită în sine sunt numai cateva dintre experienţele evidente care justifică fundamentul pozitiv al expansiunii spiritului conştient. Pentru a descrie acest principiu într-un mod cat mai complet, să examinăm procesul gandirii.
Tehnica de LAYA YOGA e pur ştiinţifică pentru următoarele raţiuni:
♦ este sistematică;
♦ nu se opune metodelor de cerecetare ştiinţifică;
♦ este universală în aplicaţiile sale;
♦ se pretează să fie verificată de oricine printr-o experienţă personală directă;
♦ rezultatul final este în general identic pentru toţi.
EFECTELE FIZIOLOGICE ESENŢIALE ALE TEHNICII DE LAYA YOGA
Tehnica de LAYA YOGA, aplicată în mod corect, produce în esenţă o stare fiziologică de profundă relaxare, unită cu o stare simultană de hipervigilenţă psihică. Coeficientul metabolic are tendinţa să scadă şi, în acelaşi timp, ritmul cardiac şi respiraţia scad şi ele. Modelul răspunsului fiziologic al tehnicii de LAYA YOGA diferă de starea de hipnoză sau somn. Starea fiziologică datorată tehnicii de LAYA YOGA este net contrară aceleia provocate de manie sau de frică. Tehnic,, practica tehnicii de LAYA YOGA dă naştere unei stări hipometabolice care este cu totul opusă stării de “apărare alarmată” descrisă de psihologul Wb. Cannon cand analizează starea fiziologică de stress corespunzătoare reacţiei “să fugi sau să lupţi”. Scăderea coeficientului metabolic, diminuarea considerabilă a consumului de oxigen cat şi producerea de gaz carbonic joacă un rol esenţial în răspunsul fiziologic la tehnica de LAYA YOGA.
Procentajul de lactoză în sange scade sensibil pe toată durata tehnicii, aproape de 4 ori mai repede decat la subiecţii care se odihnesc calm, întinşi în linişte deplină şi siguranţă. Se ştie că prezenţa lactozei în sange este în stransă legătură cu anxietatea, stress-ul sau stările de tensiune. Cantitatea mică găsită la subiecţii ce recurg la tehnica de LAYA YOGA este datorată stării fiziologice de relaxare profundă, neobişnuită. Rezistenţa pielii la un curent electric slab este cunoscută de mult timp ca fiind intim legată de prezenţa stărilor de tensiune şi de anxietate. Cu cat tensiunea sau stress-ul este mai mare şi anxietatea creşte, cu atat este mai slabă rezistenţa pielii. In timpul procedeului de LAYA YOGA rezistenţa pielii se măreşte uneori cu 400%. Ritmul cardiac are o tendinţă evidentă de încetinire. Cateva modificări au fost de asemenea observate pe electroencefalogramă. Cel mai des se observă creşterea numărului de unde alfa lente (8-9 cicluri pe secundă). In hipnoză, coeficientul metabolic nu se schimbă. In timpul somnului, consumul de oxigen nu descreşte prea mult decat după mai multe ore de somn neîntrerupt şi atunci aceasta se datorează mai degrabă unei răriri a respiraţiei decat unei modificări a coeficientului metabolic. Oamenii de ştiinţă care au participat la aceste cercetări se întreabă unanim: pentru ce corpul nostru răspunde astfel în timpul tehnicii de LAYA YOGA? Se recunoaşte de asemenea că ignoranţa în acest domeniu este încă imensă, deoarece nu se poate stabili cauza ce concură la producerea acestor efecte. Cercetările întreprinse urmăresc să acopere aceste lacune.
In general, s-a constatat că un factor pare să fie legat de aspectul fundamental al tehnicii de LAYA YOGA: concentrarea spontană asupra unui singur lucru. In acest fel, semnalele la care trebuie să răspundă corpul nostru sunt mai simple şi mult mai coerente în timpul tehnicii de LAYA YOGA decat în orice alte
situaţii obişnuite. Aceasta are efect pozitiv asupra corpului, care manifestă acum o tendinţă accentuată de a-şi normaliza reacţiile, de a se comporta fiziologic mult mai destins şi, prin urmare, mult mai sănătos. Astfel, tensiunea psihică este clar redusă, indicatorii de anxietate se şterg, iar coeficientul fiziologic metabolic descreşte, în timp ce conştiinţa cunoaşte o stare de hipertrezire.
Creierul nostru funcționează în 4 tipuri de regimuri (tipuri de unde cerebrale): beta, alfa, theta, delta. Undele alfa stabilizate şi undele theta apar în general în stările de relaxare profundă, de bine general, de calm total, precum şi în LAYA YOGA.
Undele beta. Când creierul generează cu precădere unde beta, a căror frecvenţă este de aproximativ 13-30 Hz, este vorba de ritmul din starea de veghe: creierul se focalizează preponderent asupra lumii din afara sa sau rezolvă probleme concrete, specifice.
Undele alfa. Când undele creierului încetinesc, ajung la un ritm mai coerent, şi poate fi văzut pe EEG un model ca o freză cu dinţii regulaţi, de 8-12 Hz. Aceste unde sunt prezente adesea când creierul este alert, dar nefocalizat, şi majoritatea oamenilor pot genera unde alfa atunci când au ochii închişi, chiar dacă şi numai pentru o secundă sau două. Frecvent, undele alfa sunt asociate cu starea de relaxare şi de calm.
Undele theta. Când starea de calm şi relaxare alunecă către somnolenţă, creierul trece la unde mai lente şi mai ritmice, cu o frecvenţă de 4-7 Hz. Oricine poate genera acest gen de unde, cel puţin de două ori pe zi: în acele momente pasagere când trecem de la starea de veghe la somn şi când trecem de la somn înapoi la starea de veghe. Starea theta este însoţită de imagini neaşteptate, imprevizibile, asemănătoare viselor, dar foarte vii (cunoscute sub numele de imagini hipnagogice). Adesea, aceste imagini surprinzător de reale sunt însoţite de amintiri intense, în special amintiri din copilărie. Undele theta oferă acces la subconştient, la reverie, la vizualizarea benefică, revelaţii neaşteptate, inspiraţie creatoare. Este o stare misterioasă, derutantă, cu un potenţial creator înalt şi chiar iluminatoare, dar experimentatorii au întâmpinat dificultăţi când au vrut să o studieze, pentru că este foarte greu de menţinut, oamenii având tendinţa de a adormi imediat ce încep să genereze cantităţi mari de unde theta.
Undele delta. Având o frecvenţă extrem de scăzută (0,5-4 Hz), undele delta sunt produse în timpul somnului profund fără vise. Prezenţa lor este cel mai adesea asociată cu procesul complet şi amplu al regenerării fizice şi al refacerii ori menţinerii sănătăţii. Experiența revelării Sinelui este caracterizată de o activitate cerebrală (preponderent) în domeniu undelor delta.
Elmer şi Alice Green, cercetătorii în domeniul biofeed-backului de la Clinica Menninger, au devenit interesaţi de starea theta (ei studiau undele creierului lui Swami Rama, când acesta le-a zis: „Alfa nu e nimic!”) şi au început să antreneze subiecţi care să genereze unde theta în mod conştient. Au descoperit că undele theta „sunt asociate cu o stare profund interiorizată şi cu o liniştire a corpului, a emoţiilor şi a gândurilor, permiţând astfel „lucrurilor neauzite sau nevăzute” să ajungă în conştiinţă sub forma reprezentărilor hipnagogice. Pe măsură ce antrenamentele cu grupele theta evoluau, ei erau surprinşi să descopere „din ce în ce mai multe rapoarte ale subiecţilor, care conduceau la sentimentul de bunăstare psihică”. Mulţi dintre subiecţi au început să descrie îmbunătăţiri spontane în relaţiile personale. Multe amintiri vii din copilăria demult uitată răsăreau brusc: „Nu era ca o rememorare mentală, ci mai degrabă ca o experienţă, ca o retrăire”. Subiecţii raportau o stare de bine fizic şi psihic, iar cei doi cercetători au descoperit că persoanele cu cea mai intensă imagistică hipnagogică erau „mai sănătoşi psihic, mai echilibraţi social, mai puţin rigizi şi conformişti, se acceptau pe ei înşişi mai uşor, erau mai creativi” decât aceia care aveau o imagistică hipnagogică redusă sau nu prezentau deloc acest fenomen.
Cei doi Green au fost foarte surprinşi de descoperirile lor şi au tras concluzia că starea theta îi determină pe oameni „să experimenteze un nou tip de conştiinţă corporală, legată foarte mult de bunăstarea lor generală”. Din punct de vedere fiziologic, starea theta pare să producă „regenerare şi vindecare fizică”. În domeniul emoţional, starea theta se manifesta prin îmbunătăţirea relaţiilor cu alţi oameni, printr-o mai mare toleranţă, înţelegere, iubire de sine şi de ceilalţi. În domeniul mental, starea theta determină apariţia ideilor noi şi eficiente, sau a sintezelor de idei, nu neapărat prin deducţie, ci prin intuiţie, din surse subconştiente.
În realitate, puţini oameni reuşesc să îşi inducă la voinţă unde theta. Călugărilor zen le-au luat 20 de ani de antrenament.
Cei doi Green şi alţi cercetători au remarcat că multe descoperiri creatoare au rezultat din fluxul de imagini hipnagogice experimentat într-o stare teta. Chimistul Friedrich Kekule, de exemplu, a descris foarte viu starea sa de „reverie”, în care a văzut dintr-odată o imagine mentală a atomilor formând un lanţ şi o imagine a şerpilor care-şi muşcă cozile; descoperirea pe care a făcut-o după aceea a fost că toate componentele organice apar în inele închise, idee care a fost considerată „cea mai strălucitoare predicţie făcută vreodată în domeniul chimiei organice”.
Sunt nenumărate povestiri despre astfel de momente de inspiraţie şi creativitate care apar atunci când oamenii aproape că adorm, sau când se uită la cer, sau când hoinăresc singuri. De fapt, toţi vorbesc de moleşeală, relaxare fizică, o imagistică vie apărută pe neaşteptate, semne ce atestă instalarea stării theta.
EFECTE FIZIOLOGICE ALE TEHNICII DE LAYA YOGA (sinteză)
- Apare o încetinire medie considerabilă a frecvenţei respiratorii;
- Indicele procentual al metabolismului este scăzut;
- Survine o reducere importantă a consumului de oxigen;
- Debitul cardiac este redus cu 25%;
- Survine o scădere a concentraţiei arteriale a lactozei de sodiu;
- Apar modificări specifice în electroencefalogramă (EEG). In timpul tehnicii de LAYA YOGA, undele alfa și theta sunt amplificate (iar în fazele avansate ale practicii se poate intra si în domeniul undelor cerebrale delta, conexe cu experiența conștientizării identității cu Sursa).
- Apare o creştere cu totul extraordinară a rezistenţei galvanice a pielii, aceasta semnaland o diminuare apreciabilă a anxietăţii;
- Timpul de reacţie este mult mai scurt.
COMENTARII
Modificarea cea mai semnificativă a funcţiilor corporale este scăderea indicelui metabolic. Aceasta semnifică că întregul corp consumă mai puţină energie şi că în mod excepţional toate procesele vitale sunt încetinite. Subiectul se află într-o stare de relaxare profundă. Diminuarea lactozei în sange este de asemenea semnificativă. Pacienţii care suferă de nevroze, de anxietate răspund la stress-ul extern printr-o creştere excesivă a procentajului de lactoză în sange. Experimental, s-a constatat că, dacă se injectează lactoză de sodiu în sange, pacientul devine extrem de anxios. Tehnica de LAYA YOGA produce un efect în totalitate opus, aceasta semnaland o excepţională relaxare.
EFECTELE PSIHOLOGICE – sinteză
Dacă schimbările fiziologice în cursul tehnicii de LAYA YOGA sunt precise, este mai puţin uşor să se specifice exact toate efectele psihologice, datorită numărului mare de factori variabili în orice experienţă particulară.
Majoritatea observaţiilor psihologice s-au orientat asupra timpilor de execuţie, asupra aptitudinilor de a asimila informaţii sau de a învăţa şi asupra capacităţii perceptive.
Toate aceste teste au arătat valoarea tehnicii de LAYA YOGA ca auxiliar preţios în psihoterapie, mai ales în vederea actualizării eu-lui.
Printre rezultatele cele mai nete s-a constatat:
- Amplificarea percepţiilor (teste asupra simţului auzului);
- Percepţii mult mai ample şi mai prompte (rapiditate şi precizie a realizărilor);
- O creştere considerabilă a aptitudinii de a asimila şi de a învăţa;
- Testele de inventar ale personalităţii tind să arate că practicanţii ce recurg în mod perseverent la tehnica de LAYA YOGA prezintă mai puţină nervozitate, agresivitate, descurajare, iritabilitate, tensiune, tendinţă de dominare, ca şi îndoială în forţele proprii. Din contră, practicanţii tind să manifeste în mod spontan o creştere a sociabilităţii, a conştiinţei de sine, a disponibilităţii, a capacităţii de a suporta şi a eficacităţii.
EFECTELE SOCIALE ALE TEHNICII
- Dezvoltarea la maxim a tuturor potenţialitaţilor individului;
- Atingerea unui ideal de educaţie mult mai elevat;
- Valorizarea şi folosirea inteligentă a vecinătăţii energetice subtile macrocosmice;
- Ameliorarea realizărilor publice;
- Rezolvarea problemelor crimei, violenţei şi a tuturor tuturor comportamentelor care sunt surse de nefericire pentru speţa umană;
- Indeplinirea aspiraţiilor economice ale indivizilor şi ale societăţii;
- Realizarea ţelurilor spirituale ale umanităţii în cursul acestei generaţii;
CONCLUZIE
Tehnica de LAYA YOGA este o modalitate simplă, atunci cand mecanismul este clar, care îi permite spiritului să se depăşească pe sine însuşi, să depăşească eul aparent pentru a atinge realitatea şi, prin aceasta, să ajungă să descopere starea în care eul şi realitatea devin sinele-esenţă şi fiinţa macrocosmică.
Astfel, la rîndul său, sinele-esenţă poate să devină una cu realitatea ultima.
Efectele acestei călătorii interioare prin intermediul tehnicii de LAYA YOGA sunt următoarele:
Spiritul, prin dilatare şi fuziune, îşi pierde individualitatea efemeră şi devine spiritul macrocosmic; în acest fel, el devine omniprezent, dobandind pura existenţă eternă. In această stare, realizată efectiv, nu mai există capacitatea limitată a experienţei. Aici putem spune că spiritul nu mai există distinct, ci devine Existenţă.
Atunci cand spiritul revine în starea normală, în campul vieţii relative, el îşi redescoperă individualitatea, dar îşi păstrează o bună parte din statutul universal, cosmic, grandios şi nelimitat pe care îl atinsese.
Prin urmare, LAYA YOGA este o tehnică simplă, naturală şi fără efort considerabil, care permitesă se contacteze la sursa sau izvorul gandirii, purul domeniu nelimitat al inteligenţei creatoare. Atunci spiritul realizează experienţa nivelurilor celor mai subtile ale gandirii, iar activitatea mentală se rafinează simultan producandu-se importante schimbări, atat fiziologice, cat şi psihologice. Corpul şi spiritul ating o stare de profund repaus, în timp ce spiritul este din plin treaz şi încărcat cu o cantitate mult mai mare de energie potenţiala. Oboseala şi tensiunile acumulate, care împiedică funcţionarea normală a sistemului nervos, se elimină în mod natural, prin aceasta rezultand totodată un plus de energie, mai multă inteligenţa creatoare, stabilitate interioară, precum şi o ameliorare apreciabilă a percepţiei la toate nivelurile experienţei. Această tehnică are o influenţă benefică impresionantă asupra diferitelor domenii ale vieţii noastre zilnice: gîandire, acţiune, sănătate, potenţialul spiritului nostru, societate.
PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR SPANDA PROJECT
APR
2019
About the Author: